Garden for VSB

Designed by West8, the project is completed in 1994-1995.

The challenge for designing the garden for the new head quarters of the savings bank VSB was to link the building with the surrounding ecological park. The basis for the garden design was to raise the plot so that the parking garage beneath the building presents a 1.4 metre high plinth in a green space.

Above a flowering layer of herbaceous plants is a forest of birches, their grid serving to counter the large building. The building’s plinth, clad as it is in tiles, the colour of anthracite with imprints of birch twigs. Hence there is an exhilarating contrast between fossilized and living nature.

One of the paths through the ecological park has been extended into the birch forest. From here it crosses a 200 metre long buxus garden by means of a poetic steel garden bridge containing a bench. The reptilian bridge and a variety of unsubtle red sandstone blocks put the sleek, discreet bank building into some sort of perspective.

text&images: http//www.west8.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s