The Water-Cooled House

Designed by Wallflower Architecture + Design, the project is completed in 2009.

Hidden away from the road, the site is surrounded by a verdant screen of mature trees from adjacent properties. Breezes blowing transversely across the site being another notable aspect of the location. The owner had wanted a contemporary home that prioritized environmental coolness as a consistent attribute and to be able to enjoy the luscious tropical surroundings.

A dark reflecting pond surrounds the pavilion which assists in refining the experience of serene isolation and privacy and frames. The occasional bird dipping into the pond, rippling the surface further ties the house to the natural surroundings. The purpose of the second storey pond is also designed to thermally insulate the dining, bedrooms and family spaces underneath from solar heat gain. In the same way, the water body above also helps to regulate temperature swings within the house.

As a gesture to the prominent role that water plays within the residence, an oculus within the pond highlights the main entrance, the circle of sunlight cooled and animated by the constantly changing sinusoidal patterns of refracted rays through the water above.

text&images: http://www.contemporist.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s