Mieres Social Housing

Designed by zigzag architecture, the project re-models the traditional block.

Defining a street edge and central courtyard, the block occupies the same footprint as a conventional orthogonal one, but the fragmented structure generates a more multi-faceted composition of irregularly stacked forms, rather like a child’s building blocks.

                                      

A shifting, angular geometry of canted roof planes adds a further layer of convolution and interest. Although the fact the complex is newly completed, it has that hugger mugger character of a historic cluster of structures that has evolved over time.

This serves to humanise what could have been yet another large and anonymous residential block.

While it is set within dour urban confines, the site has views up to the hills and a more bucolic idyll beyond the flood plain. ‘Our aim was to recover this double quality of place,’ says Zigzag partner David Casino, ‘making the project simultaneously urban and rural. We proposed a return to the origins of the site. It’s an urban room with fragmented borders, enclosing an inner world that evokes fields that can no longer be seen.’ The starting point is a generic courtyard block, which is then ruptured and reassembled.

This was achieved on budget of €10.6 million, which works out at €595 per square metre.

project awards:

2006_viva international competition. first prize. built

2011_XI Beau Spanish Bienale_Architecture Prize

2011_selected project for the V Enor Architecture Awards

text: http://www.architectural-review.com

images: http://europaconcorsi.com

Advertisements

5 responses to “Mieres Social Housing

  1. A strangely sterile world without any people – would this be what the world would look like if only architects and engineers an even landscape architects designed it …..

    • Not true. Some of us just like to have picture before people change the building. Although I prefer pictures of my building with people, I have to respect those who like to see their design “clean”. By the way, this building will be beautiful when people are using it. Oh! And these are rendered images…not pictures…

  2. Pingback: Mieres Social Housing (via laud8 -landscape architecture+urban design) « Urban Choreography·

  3. Thanks for the marvelous posting! I truly enjoyed reading it, you might be a great author.I will remember
    to bookmark your blog and may come back at some point. I want to encourage one to continue your great work, have a
    nice holiday weekend!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s