Squares in Puigcerdà

Squares In Puigcerdà was designed by Pepe Gascón in 2008.

 

Remodelling of the most central and relevant public space in Puigcerdà, originally very much deteriorated, with an excessive amount of traffic that diminished the civic and integrating potential of the space.

Traffic is eliminated, concentrating road and service communication on one side, freeing up a large central space.

Two large linear flowerbeds protect the pacified area from the bustle of traffic working as filters between the two.

A number of elements of street furniture simultaneously emphasise the physical and visual limit of the squares themselves.

The space, which is very irregular with a highly uneven perimeter, is geometrised and arranged using granite as the sole material for paving, as a support of the different uses and distinguishing the areas with different formats, weaving a tapestry of great expressiveness.

The lighting and urban furniture elements are arranged in line with the directrices marked by this area.

Now the squares are conceived as a space conducive to rest and encounters, that allows the surrounding architecture to be heard, the chorus of traditional buildings the squares have as a backdrop.

Text: http://www.pepegascon.com

Images: http://www.archdaily.com, http://www.arthitectural.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s