North End Parks

The North End Parks, covering 122,053 ft² area, is designed by Gustafson Guthrie Nichol.

Built on three acres of new land on the I-93 “Big Dig” tunnel roof, The North End Parks is at the prime entry to downtown Boston’s densest neighborhood.

The design responds to community desire for a welcoming, urban meeting place that contrasts with expansive paving of nearby City Hall Plaza by offering a more intimate, textured space.

The Parks are designed as a system of varied spaces that serve the finely-scaled residential neighborhood, while forming together as one, a unified threshold piece at a grander civic scale.

In the “Home Crossing” design, a series of zones are crossed as one moves from City (Government Center) to Home (North End).

At the entry to Home, a “front porch” and pergola are provided as a spatial extension of the lively streets and sidewalk activities within the neighborhood.

Project Awards:
2012 – Tucker Award, Building Stone Institute
2010 – Honor Award, BSLA
2005 – Merit Award for Design – Unbuilt Works, BSLA

text&images: GGNLTD

Advertisements

One response to “North End Parks

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s