Market Hall in Ghent

laud8-markethall1

From the architect. Following two demolition campaigns for a world exhibition in 1913 and an administrative centre never built in the 60s, Ghent’s historic heart degenerated for decades into a desolate parking lot in between a suite of three adjoining Gothic towers. In two consecutive competitions between 1996 and 2005, Robbrecht en Daem architecten and MJosé Van Hee architects proposed their own programme, countering the initial competition requirement.

laud8-markethall2

Rather than just providing an open space for events, they sought, by meticulously positioning a market hall, to rectify this deficiency and reinstate the presence of old urban areas that had become unrecognisable. The building positions itself between Poeljemarkt, Goudenleeuwplein, and a new lower ‘green’ connecting to the ‘brasserie’, bicycle park and public toilets below the hall. And although the building clearly occupies a position on the 24,000m2 site, it fits in well. Compared to St. Nicholas Church, Belfry and Cathedral, it assumes the heights of a lower group of buildings such as the adjacent town hall, from which it derives, mathematically, its profile.

laud8-markethall3

As an urban interior, the inside embraces the passer-by with a dual modulated wooden ceiling, whose small windows scatter light inwards. The exterior, the entire building in fact, seems to assume a respectful role relative to the nobler historic stone buildings, by using a wooden, almost humble, finish.

laud8-markethall4

A glass envelope protects the wood and provides a soft shine, with the sky reflected, integrated. Large buffer basins to absorb rainwater, principles of low energy consumption for the brasserie, use of truly natural materials, the contribution of public transport and a clear vision about giving new value to the historic centre with its old spatial structures, are just parts that broadly flesh out ‘sustainability’ for the future. The centre of Ghent will again become a social spot for people.

laud8-markethall5

laud8-markethall6

laud8-markethall7

Architects: Marie-José Van Hee, Robbrecht & Daem
Year: 2012
Photographs: Tim Van de Velde

text&images: archdaily

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s